Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Слънчогледът е ценна култура за приготвяне на масло в индустриален мащаб. Силажът се приготвя от тази култура, той отива за хранене на добитък. Липсата на внимание към въпроса за опазването на културите от плевели значително намалява добивите от реколтата, поради което след появата им трябва да се използват хербициди

Същността на приложението на хербициди след появата на разсад от слънчоглед

Характеристика на отглеждането на слънчоглед е, че в началния етап те се развиват по-бавно от тревните издънки . По-често това се случва, когато се отглеждат хибриди на високопродуктивни, нискорастящи сортове.

Средната степен на замърсяване на обработваемата земя е почти 3-4 милиарда семена от плевелни растения на 1 ха.

Плевелите се конкурират с култивираните растения, като отнемат от тях влага и хранителни вещества. Темпът на растеж на тревната трева е далеч по-напред от скоростта на растеж на слънчогледите при продължително ниски температури.

Запушването на нивите намалява производителността на реколтата през вегетационния период, провокира появата на гъбични заболявания, инфекции.

По правило тревната трева расте по-бързо от слънчогледа

Особено важно е първите 1, 5 месеца от засаждането, преди да започне масовият растеж на разсад, да са без плевели . Когато на слънчогледа се образува 5-ти лист и редовете започват да се затварят, повечето от плевелите ще станат безопасни.

За унищожаване на плевелите са измислени специални химикали - хербициди.

Видове хербициди

При съвременното отглеждане на слънчогледи се използват изключително регистрирани, разрешени препарати, които са предназначени за премахване на двудолни и житни плевели. Те се внасят преди сеитбата или след покълването .

Химикалите се класифицират както следва.

преди поникване

Лекарството се използва между сеитбата и покълването на семената . Покълването на слънчогледовите семена става 1, 5-2 седмици след сеитбата. В началото на растежа е важно нивото на осветеност, влага, хранене на почвата, по това време се полага нивото на продуктивност на културите. Ранният борба с плевелите благодарно ще се отрази на резултата.

Хербицидите преди поникване се прилагат между сеитба и разсад

Основното агротехническо правило за отглеждането на слънчоглед е навременната употреба на почвата.

Хербицидът преди поникване се прилага върху почвения слой чрез брануване или пръскане с разтвор се извършва по време на сеитба или преди. Лекарството инхибира растежа на плевелите, унищожава клетъчния метаболизъм.

Можете да се обадите на доказани, широко използвани инструменти:

  • Харнес . Средства за контактна експозиция. Унищожава годишните плевели. Донася се преди покълването. Консумация на 3 литра на 1 ха;
  • Pioneer 900 . Работният компонент е ацехлор. Преди да се появят кълнове, почвата се обработва с разтвор. Той бързо се разлага, като успява да даде положителен резултат при унищожаването на овчарска торбичка, морски звезди, пилешко просо, полеви тор, лайка;
  • Dual Gold, Gezagard 50, Prometrine . Средства Нитран и Трефлан унищожават зърнени и двудолни плевели, но не засягат полската горчица, фуникулера, амброзия. Тези лекарства действат добре в комбинация с Gezagard 50. Включването на хербициди в почвата се осъществява от култиватори.
Harnes
Двойно злато
Gezagard
Трябва да се отбележи, че недостатъкът на този вид хербицид е зависимостта на ефективността на продукта от степента на влажност на почвата. В суха почва ефектът им е по-лош.

След поникване

Хербицидите след поникване също се наричат безопасност . Разрушителното им действие е да блокират синтеза на аминокиселини в тревната трева.

Препаратите унищожават зърнени култури, двудолни плевели : плоски, пилешко просо, просо, сорго, халинзог, дребноцветна, дива репичка, дроп, торслан и метличина.

Според формата на освобождаване, агентът може да бъде концентрирана емулсия или под формата на водоразтворими гранули.

Хербицидът се пръска върху култури от слънчогледи в момент, когато разсадът на плевелите достигна височина 10-12 см, имат 3-4 листа. Инструментът действа избирателно, като премахва тревната трева, предотвратявайки нейното повторно израстване.

Beckard 125 KE, Fusilad Super, Poast, Furore Super се считат за доказано средство.

Фузилад Форте

Компоненти на лекарството

Гамата от химикали за преработка на слънчоглед, произведени от химическата промишленост през вегетационния сезон, е много широка.

Те се комбинират от активните компоненти, които съставят състава в различни вариации и пропорции:

  • Хизалофоп-Р-етил . Действа избирателно върху тревната трева. Пълният ефект дава след 7-12 дни. Той се комбинира с лекарства за унищожаване на едносемеделни и двудолни плевели. Самият той ефективно се бори срещу едносемеделни билки.
  • Трибенурон-метил . Действа избирателно, особено ефективно се справя с широколистната трева, маковите семки, репичките и много различни плевели. Отмива се лесно по време на дъжд, поливане. Не противоречи на фунгициди, инсектициди. Използва се като лекарство след поникване.
  • Метолахлор . Действа избирателно, с ниска токсичност. Препарат за поникване и след поникване срещу едносемеделни плевели, лайка, торслан, галензог.
  • Quisalofop-P-Tefuril . Селективна подготовка за борба с едногодишни, многогодишни плевели, като житна трева, сорго.
  • Имазетапир . Присъства в системни хербициди. Селективно излагане. Справя се добре и бързо с метличина.
  • Тербутилазин . Ниска токсичност за опрашване на насекоми. Действа като контактен почвен хербицид. Борят се с амброзия.

Златни правила на селскостопанската технология

Ясно е, че важен критерий за получаване на висок добив на слънчогледи е цялостна борба с тревната трева .

Основният критерий за богата реколта е цялостна борба с плевелите

За компетентна работа с хербициди експертите препоръчват да се спазват следните правила:

  1. Да се проучат характеристиките на засетите площи, видовете плевели. Почвените препарати обикновено се използват в полета с годишна тревна трева.
  2. Определете вида на почвата . Концентрацията и продължителността на лекарството зависи от:
    • разпределението на размера на частиците, глината, утайките изискват високо съдържание на активни вещества;
    • pH на почвата, колкото по-ниско е, толкова по-висока е степента на разлагане на веществата;
    • нива на влага и органичност, плодородните почви изискват повече активни вещества;
    • признаци на самото лекарство, степен на разтворимост, период на гниене.
  3. Правилно подгответе площта за сеитба . Той трябва да съдържа минимално количество растителни остатъци за ефективна работа с почвени хербициди.
  4. Вижте прогнозата за времето Дългогодишният опит на специалисти показа, че решаващият фактор за ефективността на почвения хербицид е свързването на лекарството с почвената влага или атмосферните валежи за период не по-дълъг от 20 часа от момента на прилагане.
  5. Следете качеството на прилагането на лечението, точността на спазването на инструкциите. Температурата на въздуха в идеалния случай трябва да бъде +10 до 25 градуса, скорост на вятъра под 4 м в секунда. Техниката трябва да е в добро състояние, пулверизаторът е регулиран.
Основният резултат от използването на хербициди е високата производителност на слънчоглед.

Простите методи за механична обработка на почвата (бране, редовна обработка) не са в състояние да осигурят капитална защита на културите от плевели. Все още не е изобретена алтернатива на хербицидните препарати, които помагат за запазването и получаването на постоянно висок добив на слънчогледи.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!