Слънчоглед - чист от плевели. Борбата с плевелите при слънчогледа е особено важна в най-ранните фенофази на културата. След като започне интензивно нарастване на стъблата му, той успешно се справя с конкуренцията на плевелите. Най-широко разпространени в слънчогледовите посеви са видовете шир, полският синап, бялата лобода, видовете кощрява, кокошото просо, балурът, паламидата, поветицата, някои нови раси на синята китка и др. Всички предпазни и агротехнически мероприятия, посочени общо за околните култури, са валидни и за слънчогледа.

И при слънчогледа решаващо значение за успешна борба с плевелите има рано извършената дълбока оран след прибиране на предшественика и допълнителните лятно-есенни обработки. Чрез тях се постига относително по-чисто от плевел ни семена легло за сеитбата на слънчогледа. От пролетните предсеитбени обработки най-важно е ранното първо култивиране с брануване, с което се унищожават всички презимували плевели и се провокира поникване на нови плевелни семена. Слънчогледът е култура, която понася както предпоникващо, така и спедпоникващо брануване с леки плевелни зъбни или ротационни брани. Навременното брануване, което трябва да съвпадне с периода на най-масово поникване на плевелите (не по-късно от 1-ви лист на житните и не по-късно от 1-ви - 2-ри (3-ти) лист на широколистните), има много висок противоплевелен ефект.

Първото, т. нар. сляпо брануване на слънчогледа се извършва с цел да се разруши евентуално образуваната почвена кора и да се намали заплевеляването. При закъсняване на брануването, когато кълновете на слънчогледа са достигнали 2-3 cm под почвената повърхност, обикновено загиват 12-17% от растенията. Когато плевелите са слаби, нишковидни, с бели кълнове, с брануването обикновено се унищожават до 93% от тях. Във фаза I-ви лист се унищожават 81-87% от поникващите плевели, а във фаза 3-ти - 4-ти лист - до 68%.

Второто брануване на слънчогледовите посеви се препоръчва след формиране на първата двойка същински листа. Ако брануването се извърши във фенофаза котиледони, силно нараства дялът на механично унищожените иди засипани с почва лоници на културата. След формиране на първата двойка същински листа и особено ако се бранува в обедните часове, когато растенията са с нисък тургор, броят на пречупените растения рязко намалява и е под 10%. Посоката на движение на агрегата както при първото, така и при второто брануване непременно трябва да бъде перпендикулярна на сеитбата. На добър ефект от брануването може да се разчита само при подравнени площи. Ако почвената повърхност е неравна, в ниските части остават необработени петна с плевел и. Отлагането на първото околаване в заплевелени площи оказва силно отрицателно влияние върху посевите и дори засилени по-късни грижи не са в състояние да осигурят нормални добиви.

При заплевеляване на слънчогледовите посеви се извършват 2-3 междуредови култивирания на дълбочина 6-8 cm. Желателно е последното да се извърши с така нагласени работни органи, чела се постигне леко загърляне на слънчогледовите растения. Така голям процент от пониците на късно поникващите плевели се засипват с почва и загиват. В зависимост от степента на очистване на почвата от плевели чрез хербициди, на фона на дълбока основна оран и допълнителни есенни и предсеитбени пролетни обработки, необходимостта от извършване на вегетационни обработки при слънчогледа намалява.

За химическа борба с плевелите у нас са регистрирани и се прилагат голям брой хербициди с разнообразен спектър и механизъм на действие и с различни срокове на приложение.

Преди сеитбата на слънчогледа със задължително инкорпориране се прилагат хербицидите трифлуралии (Агрифлан 24 ЕК, Трифлурекс 24 ЕК, Ефлурин 24 ЕК и др.) и ЕПТЦ (Ерадикан 6 Е). Висококачествените предсеитбени обработки са необходимо условие за постигане недобър ефект от трифлуралии. На силно овлажнени почви употребата им се затруднява, защото не може да се извърши качествено инкорпориране.

При прогноза за заплевеляване с едногодишни широколистни плевели се препоръчват следните хербициди: линурон (Афалон 43 СК, Линурекс 50 СК. Елурон 50 ВП), прометрин (Гезагард 50 ВП), оксифлуорфен (Гоал 2 Е, Галиган 240 ЕК), бифенокс (Модаон 4 Ф). флуорохлоридон (Рейсър). Ако се очаква смесено заплевеляване от едногодишни плевели с преобладаващо участие на житни, е възможна употреба на следните почвени хербициди:

  • ацетохлор (Гардиан, Трофи, Рилей, Харнес, Аценит и др.), метолахлор (Дуал голд 960 ЕК и др.),  пропизахлор (Пропонит 720 ЕК), оксидиаржил (Рафт 800 ВГ), пендиметалин (Стомп 330 ЕК) и диметенамид (Фронтиер 900 ЕК).

При заплевеляване на слънчогледа с едногодишни и многогодишни житни плевели през вегетацията във фаза 3-ти - 5-ти лист на плевелите (и около 10-20 cm височина на балура) се препоръчва употреба на някои от следните хербициди:

  • Пропаквизафоп (Ажил 100 ЕК), квизалофоп-П-тефурил (Пантера 40 ЕК), клетодим (Селект 240 ЕК), квизалофоп-П-етил (Тарга супер 5 ЕК), циклоксидим (Фокус ултра) и феноксапроп (Фуроре супер).

При силно смесено заплевеляване се налага употреба на гореизброените хербициди в смеси или чрез последователното им внасяне като системи от хербициди.

При силно заплевеляване и при закъсняване на узряването на слънчогледа се препоръчва преджътвено третиране с глифозат (Раундъп) или дикват (Реглон форте) при влажност на зърното под 30%. И двата хербицида унищожават наличната плевел на растителност в този период, като в същото време изпълняват ролята и на десиканти.