zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Слънчогледовото олио: ползи за здравето



Слънчогледовото олио: ползи за здравето

Слънчогледовото олио е с балансирано съдържание на полезни мазнини, антиоксиданти и фитохимикали.

здраве.bg

Слънчогледовото олио днес като че ли остава на заден план, засенчено от все „по-модерния” зехтин. А всъщност маслото, съдържащо се в слънчогледовото семе, също е много полезно за здравето ни.

Всъщност специалистите различават три основни вида слънчогледово олио, всеки от които се различава по съчетанието си от мастни киселини. Това са линолово, високо олеично и НюСън. Разликите между тях идват основно от специфичното количество мононенаситени, полиненаситени и наситени мазнини.

Най-важно като начало е, че и трите вида са с ниско съдържание на наситени мазнини, затова се считат за здравословна подправка към ястията. Слънчогледовото олио може да се използва свободно както при готвене, така и за сладкиши. Олиото НюСън е особено добро за печени тестени храни, защото издържа на доста по-високи температури от повечето други масла.

Баланс на мазнините в слънчогледовото олио

Трите вида слънчогледово олио съдържат различни видове здравословни мазнини в специфично съотношение. Линоловото олио е съставено основно от полиненаситени мазнини, най-вече омега-6 мастни киселини, които са особено важни за процеси в организма като зарастване на рани и заздравяване на косата.

Високо олеичното слънчогледово олио съдържа мононенаситените мазнини омега-9. Те оказват влияние върху паметовите процеси, предпазването от рак и намаляването на кръвното налягане.

Олиото НюСън всъщност е комбинация между линолово и олеично олио. То може да издържи на особено високи температури на готвене без да се преобразува в транс мазнини, както става с повечето масла, когато се подложат на термична обработка (тук не влизат температури до 350-400 градуса, които са максимални при готвенето).

Антиоксиданти и фитохимикали

Антиоксидантите и фитохимикалите са хранителни съставки, които защитават организма от заболявания. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали – т.нар. оксидативен стрес. Антиоксидантите най-често се срещат под формата на витамини.

Фитохимикалите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.