Gotvach.bg»Статии»Ядки и Семена»Слънчогледови Семки

Слънчогледови Семки

AdminAdmin
Администратор
95442k
Слънчоглед

Оглеждате се за здравословна закуска? Насладете се на шепа вкусни слънчогледови семки с присъщата им твърда, но нежна текстура и се погрижете за глада си, приемайки в същото време едно добро количество нутриенти. Слънчогледовите семки са достъпни по магазините целогодишно.

Слънчогледът е едногодишно растение, което е отглеждано главно заради богатите си на мазнини семена. В наши дни слънчогледът е третата по мащаб на производство маслодайна култура, като на първо и второ място застават соя и рапица. Водещите комерсиални производители на слънчогледови семки са Руската федерация, Перу, Аржентина, Испания, Франция и Китай.

Слънчогледовите семки са дар от красивите слънчогледи, растения с лъчи от венчелистчета, произлизащи от ярко жълтия им осеян със семки център. Латинското научно име на слънчогледа, Helianthus annuus, отговаря на слънчевия им вид, тъй като helios е гръцката дума за слънце, а anthus за цвете. Тъй като слънчогледовите семки имат много високо съдържание на мазнини, те са един от основните източници за произвеждане на полиненаситено олио.

История на слънчоглед

Смята се, че слънчогледите произхождат от Мексико и Перу и са едно от първите растения, култивирани в САЩ. Най-ранните екземпляри за култивиран слънчоглед датират още от 2600 г. пр. Хр. в земите на днешно Мексико. Смята се, че още в самото начало на отглеждането му се е зародил и култът към Слънцето, поради ценната способност на слънчогледа да се оглежда в него от сутрин до вечер. За биолозите в това е чист хелиотропизъм - способ, който подпомага на растението да си набави необходимото количество слънчева светлина, благодарение на наличието на специални моторни клетки.

Някои изследователи твърдят, че още с пристигането си конкистадорите видели враг именно в лицето на слънчогледа, защото местни жители свързвали питите му с култа към слънцето, а това ги обединявало срещу Новата вяра. Смята се че точно това насърчило завоевателите да въведат забрани за отглеждането на слънчоглед.

Слънчогледът пристига в Европа през 16 век, когато освен семената му в кралското хранилище на Испания са донесени и много религиозни артефакти с неговия облик. След първоначалното му култивиране в Испания, търговците започват да го разпространяват в Европа. В България отглеждането на слънчоглед става през 20 век.

Състав на слънчогледовите семки

Белени семки

Слънчогледовите семки съдържат големи дози омега-6 мастни киселини и омега-9 мастни киселини; минералите манган, селен, мед, фосфор и магнезий. Суровите слънчогледови семки са отличен източник на витамин Е и В1, В5 и В9.

В 100 г слънчогледово семе има 21 г белтъчини, 11 г вода, 55.8 г мазнини, 622 калории, 44 мг калций, 4.1 г въглехидрати, 4.2 мг желязо, 344 мг фосфор, 0.1 мг каротин, 24.6 мг витамин Е, 0.23 мг витамин Е, 5 мг витамин РР.

Избор и съхранение на слънчогледовите семки

- Ако купувате слънчогледовите ядки пакетирани, погледнете дали опаковката е херметически затворена;

- Ако купувате семките насипно, се уверете, че магазинът има добра посещаемост, за да сте сигурни, че те ще са пресни;

- Ако купувате обелени семки, избягвайте тези, които жълтеят, тъй като вероятно са гранясали.

Слънчогледови семки в кулинарията

Слънчогледови семки

- Ако искате да обелите семките, е необходимо да ги сложите в мелничка за семена, да ги стриете и да ги поставите в студена вода, в която обелките лесно ще изплуват на повърхността.

Ако нямате такава мелничка (вероятно болшинството от нас), можете да ги поставите в купата на електрическия Ви миксер, да го пуснете няколко пъти, след което отново да добавите вода, за да изплуват обелките;

- Можете да добавите слънчогледови семки в любимата Ви салата от риба тон, пиле или пуйка;

- Добавете слънчогледови семки в миксирана зелена салата;

- Прибавянето на семки в бърканите Ви яйца ще им придаде уникален вкус и текстура;

- Използвайте фино смлени слънчогледови семки вместо брашно, за да оваляте месото.

Слънчогледовите семки, наред с други семена и ядки, са широко използвани в приготвянето на различни здравословни хлябове, сладкиши или пък за направата на вкусни бисквити и сладки.

Ползи от слънчогледовите семки

Семки

- Съдържащият се в тях витамин Е действа антивъзпалително и е добър за сърдечносъдовото ни здраве.

Слънчогледовите семки са изключителен източник на витамин Е, основният мастно-разтворим антиоксидант. Витамин Е се разпространява из тялото ни, неутрализирайки свободните радикали, които биха увредили съдържащите мазнини структури и молекули, каквито са клетъчните мембрани, мозъчните клетки и холестерола.

Защитавайки тези клетъчни и молекулни компоненти, витамин Е има значителни антивъзпалителни ефекти, които като резултат дават редуцирането на симптомите на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит - състояния, в които свободните радикали и възпаленията играят съществена роля.

- Фитостеролите, съдържащи се в слънчогледовите семки, понижават холестерола. Фитостеролите са съединения, намиращи се в растенията, които имат химична структура, сходна на холестерола. Когато участват активно в диетата ни, те успяват да понижат кръвните нива на холестерола, да укрепнат имунната ни система и да намалят риска от определени видове рак;

- Съдържащият се в тях магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Слънчогледовите семки са добър източник на магнезий. Изследвания са показали, че той помага в редуцирането на астматичните пристъпи, понижава кръвното налягане, предпазва от мигренни главоболия и редуцира риска от сърдечен удар или инфаркт;

- Селенът в слънчогледовите семки подобрява детоксикацията и предпазва от рак. Слънчогледовите семки са добър източник на селен - микроминерал, който е от фундаментално значение за човешкия организъм. Проведени изследвания на животински модели на рак предполагат тясна взаимовръзка между приема на селен и проявата на рак. Оказва се, че селенът предизвиква възстановяването на ДНК и синтезирането на увредени клетки, като по този начин се потиска разпространяването на раковите клетки.

Вижте още:

- Всичко за слънчогледовия тахан;

- За какво са полезни слънчогледовите семки;

- Как се пекат слънчогледови семки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest