Слънчогледовите семки

 

Слънчогледови семки

Слънчогледовите семки са дар от красивите слънчогледи, растения с лъчи от венчелистчета, произлизащи от ярко жълтия им осеян със семки център. Латинското научно име на слънчогледа, Helianthus annuus, отговаря на слънчевия им вид, тъй като helios е гръцката дума за слънце, а anthus за цвете. Тъй като слънчогледовите семки имат много високо съдържание на мазнини, те са един от основните източници за произвеждане на полиненаситено олио.

Ползи на слънчогледовите семки

- Съдържащият се в тях витамин Е действа анти-възпалително и е добър за сърдечносъдовото ни здраве. Слънчогледовите семки са изключителен източник на витамин Е, основният мастно-разтворим антиоксидант. Витамин Е се разпространява из тялото ни, неутрализирайки свободните радикали, които биха увредили съдържащите мазнини структури и молекули, каквито са клетъчните мембрани, мозъчните клетки и холестерола. Защитавайки тези клетъчни и молекулни компоненти, витамин Е има значителни анти-възпалителни ефекти, които като резултат дават редуцирането на симптомите на астма, остеоартрит и ревматоиден артрит- състояния, в които свободните радикали и възпаленията играят съществена роля.

- Фитостеролите, съдържащи се в слънчогледовите семки понижават холестерола. Фитостеролите са съединения, намиращи се в растенията, които имат химична структура, сходна на холестерола. Когато участват активно в диетата ни, те успяват да понижат кръвните нива на холестерола, да укрепнат имунната ни система и да намалят риска от определени видове рак.

- Съдържащият се в тях магнезий успокоява нервите, мускулите и кръвоносните съдове. Слънчогледовите семки са добър източник на магнезий. Изследвания са показали, че той помага в редуцирането на астматичните пристъпи, понижава кръчното налягане, предпазва от мигренни главоболия и редуцира риска от сърдечен удар или инфаркт.

- Селенът в слънчогледовите семки подобрява детоксикацията и предпазва от рак. Слънчогледовите семки са добър източник на селен - микроминерал, който е от фундаментално значение за човешкия организъм. Проведени изследвания на животински модели на рак предполагат тясна взаимовръзка между приема на селен и проявата на рак. Оказва се, че селенът предизвиква възстановяването на ДНК и синтезирането на увредени клетки, като по този начин се потиска разпространяването на раковите клетки.

 


 




{START_COUNTER}